Hoe mobiel internet gebruik webdesign beïnvloedt

28 juli 2014
Hoe mobiel internet gebruik webdesign beïnvloedt

Wij kunnen het ons nog goed herinneren. De drukke websites van vroeger, waar alle beschikbare ruimte werd gevuld met afbeeldingen, tekst en knoppen. Soms werd je cursor zelfs opgeleukt, met bubbels of sterretjes die hem volgden wanneer je hem bewoog. Tegenwoordig gaan onze haren daarvan overeind staan. Eén van de redenen voor onze nieuwe kijk op webdesign is de groei van het mobiele internet gebruik.

Van desktop naar mobile design

Zoals te zien is in bovenstaande tabel is het gebruik van mobiel internet de afgelopen jaren enorm gestegen. Toen de eerste smartphones uitkwamen begon men langzaamaan met het surfen op hun telefoon. Dit bracht vaak nogal wat frustraties met zich mee, aangezien je veel moest inzoomen en knoppen veel te klein waren om met je vingers op te klikken. Webdesigners speelden hier vervolgens op in en begonnen speciale websites te ontwerpen die geschikt waren voor mobiel gebruik. Ze gebruikten grotere knoppen, simpelere designs, minder tekst en meer afbeeldingen. Zo hadden we opeens geen last meer van die veel te grote vingers en het eindeloos scrollen en inzoomen.

Van mobile design naar desktop

Ondertussen zijn we gewend geraakt aan dat simpele, schone design, om snel te vinden wat we zoeken en om alleen korte stukjes tekst te verwerken te krijgen. Dat zien we nu ook terug in het design voor desktops. Steeds vaker zien we dat populaire websites meer witruimte gebruiken, grotere knoppen gebruiken, minder tekst bevatten en meer afbeeldingen. Het is allemaal een stuk strakker geworden. Wat gemakkelijk is aan deze overlapping tussen desktop en mobile design is dat je ze ook gemakkelijker met elkaar kunt integreren. Bijvoorbeeld door middel van responsive design.

Responsive design

Er is al vaker over geschreven. Responsive design betekent dat je website zich aanpast aan het apparaat waarop deze bekeken wordt. Het voordeel hiervan is dat je geen losse websites meer hebt, maar één transformeerbare website. Zo blijft de gebruikerservaring op alle platformen hetzelfde én hoef je de websites niet individueel te optimaliseren voor de zoekmachines.

Wil je meegaan met de trends en de optimale gebruikerservaring bieden? VrijdagOnline helpt je graag bij het ontwikkelen van een responsive website!

http://www.vrijdagonline.nl

Bekijk al het nieuws

Offerte aanvragen

Plaatsen in de buurt

Bureaus in de buurt meer

Groningen
Tele NEX