StemWijzer 2017

Waar de Politieke Partijen hard werkten aan de voorbereidingen van hun campagne, hebben we bij Slik hard gewerkt aan het ontwerpen, testen en realiseren van de vernieuwde StemWijzer. Dé tool waarmee u uw politieke voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 test.

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. De partij-campagnes zijn in volle gang. U wordt de komende maanden overladen met media-berichten en partij-programma's. Bij Slik leven we al een aantal maanden naar dit moment toe. Wij vernieuwden namelijk de StemWijzer: de best bezochte website in verkiezingstijd. De komende maanden testen ruim 5 miljoen Nederlanders hun politieke voorkeur via stemwijzer.nl om vervolgens op 15 maart 2017 hun stem uit te brengen. Heeft u uw politieke voorkeur al getest?

Met behulp van de volgende functies binnen de StemWijzer vergelijkt u uw mening met dat van de politieke partijen:

 • 30 stellingen met 3 antwoordmogelijkheden en de mogelijkheid om vragen over te slaan.
 • Per stelling krijgt u de mogelijkheid om de mening van de partijen in te zien.
 • Met behulp van de voortgangsindicator krijgt u inzicht in hoever u bent met het invullen van de StemWijzer.
 • Aan het einde van de test krijgt u de mogelijkheid om aan te geven welke onderwerpen u extra belangrijk vindt. Dit wordt meegewogen in het resultaat.
 • Aan het einde van de test krijgt u de mogelijkheid om aan te geven welke partijen u mee wil nemen in het resultaat.
 • Het resultaat: een overzicht van de partijen waarmee uw mening het beste overeen komt.
 • Vervolgens kunt u uw mening vergelijken met de verschillende partijen (inclusief hun onderbouwing) en zien hoeveel procent van de Nederlanders die de StemWijzer hebben ingevuld het eens of oneens is met de stellingen.
 • Heeft u een visuele beperking? Dan is het mogelijk om de toegankelijke versie voor mensen met een visuele beperking te gebruiken.

Politiek is voor iedereen. De StemWijzer dus ook.

In 2010 realiseerden we de StemWijzer voor het eerst in samenwerking met https://www.prodemos.nl/#mce_temp_url#. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is de StemWijzer volledig vernieuwd. Hieronder vindt u de belangrijkste verbeteringen op een rijtje.

 • De nieuwe StemWijzer heeft een vernieuwd webdesign gekregen volgens de standaarden en conventies van nu.
 • Aannames en gut feeling in webdesign zijn onderzocht aan de hand van 3 gebruikersonderzoeken, zodat iedere Nederlander - van elke leeftijd - met de nieuwe StemWijzer overweg kan.
 • De vernieuwde StemWijzer is responsive, aangezien we het gebruik van tablets en smartphones aanzienlijk is gestegen sinds 2010. 
 • De aanpassingen zijn doorgevoerd op een bestaand systeem, waarvan we de volledig code hebben gerefactord voor een optimale performance.

Gebruikersonderzoek en een iteratieve projectaanpak

Het doel van het project: iedere Nederlander moet de StemWijzer kunnen gebruiken om zijn of haar politieke voorkeur te testen. Dat betekent dat het ontwerp toegespitst moet zijn op Nederlanders van jong tot oud. Een diverse doelgroep. Daarom hebben we het project op iteratieve wijze aangepakt. Een iteratieve aanpak zorgt ervoor dat we nieuwe inzichten - die we valideren met behulp van gebruikersonderzoeken - flexibel kunnen verwerken in het eindresultaat.

Voor het ontwikkelen van de StemWijzer hebben we drie onderzoekssessies ingezet. Tijdens iedere sessie werden de onderzoekspersonen - in aanwezigheid van de opdrachtgever - geïnterviewd en de taak opdrachten uit te voeren. Met deze inzichten zijn de ontwerpen en de gerealiseerde StemWijzer uitvoerig getest en hebben we aannames en beslissingen op gut feeling gevalideerd en zonodig verbeterd. 

 

http://slik.eu/werk/stemwijzer

Bekijk alle cases

Offerte aanvragen

Delen:

Plaatsen in de buurt

Bureaus in de buurt meer

Rotterdam
OXO-Media